Lenin ja bolševismi

Kun Karl Marx ja Friedrich Engels julkaisivat kommunistisen manifestinsa, alkoi siitä vähän kerrallaan tapahtumien ketju, joka johti kokonaiseen uuteen poliittiseen suuntaukseen Euroopassa. Tämä on yksi lähihistorian merkittävimmistä poliittisista tapahtumista, joka vaikutti valtioihin monella eri mantereella.

Lenin

Marxismin opeista kiinnostui erityisesti venäläinen Vladimir Lenin, joka toimi bolševikkien johtajana. Lenin kehitti Marxin ajatuksista oman ideologiansa, joka tuli myöhemmin tunnetuksi leninisminä. Lenin oli poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö Venäjän sosiaalidemokraattisessa puolueessa ja hän kirjoitti poliittisen kirjan “Mitä on tehtävä”, joka ennen pitkää saattoi jopa johtaa kommunismin syntyyn Venäjälle. Kirjan vastaanotto oli hyvin ristiriitainen.

<p>Lenin ajoi työläisten asiaa ja halusi ennen kaikkea parantaa näiden oloja. Bolševikit tähtäsivät tsaarivallan kaatamiseen. Lenin onnistuikin lopulta saamaan aikaan jopa kaksi vallankumousta, vaikka epäilikin aluksi, että tsaarivalta ei tulisi kukistumaan hänen elinaikanaan. Toisin kuitenkin kävi ja toisen vallankumouksen aikana tsaariperhe syrjäytettiin ja Lenin valittiin neuvosto-Venäjän johtajaksi vuonna 1917.

Lenin kielsi myös muut puolueet ja vangitsi tai teloitutti ne, jotka yrittivät vastustaa vallankumousta. Hän oli vastustajiaan kohtaan armoton ja oli vannonut tuhoavansa porvariston kokonaan. Leninin kuollessa vuonna 1924, hänen seuraajansa Josif Stalin jatkoi poliittisena johtajana ja diktaattorina. Kommunismi levisi myös moneen muuhun maahan, kuten esimerkiksi Kiinaan ja Kuubaan, jossa maan johtajat sovelsivat sitä parhaaksi näkemällään tavalla.