Amerikkalainen kiitospäivä suomalaisessa politiikassa

Oletko koskaan miettinyt, miten sopisivat yhteen alkuperäinen Thanksgiving Day ja politiikan huipulla työskentelevät henkilöt? Äkkiä ajatellen mitään yhteistä ei taida löytyä, mutta leikitäänpä hetki kyseisellä ajatuksella. Palataan hetkeksi takaisin historian lehdille 1600-luvulle asti.

Aito ja alkuperäinen amerikkalainen kiitospäivä

Alkuperäistä Thanksgiving Day -päivää juhlitaan aina marraskuun neljäntenä torstaipäivänä. Alkuperäisen kiitospäivän ideana on juhlistaa eurooppalaisten tuloa Amerikkaan vuoden 1620 tiimoilla. Uudisasukkaiden oli ensin vaikea oppia ansaitsemaan oma toimeentulonsa Amerikassa, mutta yllättäen he saivat apua Amerikan intiaaneilta. Intiaanit opettivat heille viljelyn alkeet muun muassa maissin viljelyssä. Alkuasukkaat halusivat kiittää intiaaneja järjestämällä vuosittaiset kiitosjuhlat.

Suomalaiset poliitikot, eli käytännössä presidentti puolisoineen kutsuu vuosittain itsenäisyyspäivänä osan kansasta “kiitosjuhliin” muistelemaan kuinka kotimaiset sotilaat taistelivat Suomelle itsenäisyyden. Itsenäisyyspäivänä kutsutaan mukaan myös tavallisia kansalaisia, mutta suurin osa on yhä poliitikkoja ja muita “silmää tekeviä” henkilöitä. Entä jos paikalle kutsuttaisiin vain suomalaisten sotilaiden jälkeläisiä?

Poliittinen pyhäinmiestenpäivä tai halloween

Entäpä halloween, jossa kaikki voisivat laittaa halloween naamarit päähän ja muistella hyvän ruoan ja höyryävän kahvin merkeissä itsenäisyyteen johtaneita tapahtumia? Kuinka onnellinen juuri sinä saattaisit ollakaan, kun sinut kutsuttaisiin juhlimaan halloweenia presidentinlinnaan tai eduskuntataloon.

Halloween naamarit päässä kahvia juoden ja maljoja nostellen kansanedustajat ja ministerit kiittäisivät halloweenina kansalaisia heidän isoisiensä ja isoäitiensä urotöistä. Pyhäinpäivä, entiseltä nimeltään pyhäinmiestenpäivä tai vainajienpäivä olisi erittäin sopiva kyseisen päivän viettoon. Kyseisenä juhlapäivänä ei pidettäisi tiettyyn puoluekantaan kuuluvia puheita, vaan puheita itsenäisyydestä kiitokseksi suomalaisten sotasankarien muistolle.

Upean karmivat halloween naamarit päässä päästään tunnelmaan! Näissä juhlissa kiitos suunnataan heille, jotka toisessa maailmansodassa ja talvisodassa säilyttivät itsenäisyyden. Miltä juhlijoista tuntuisikaan, kun paikan päälle ilmestyisivät “aito” Vladimir Putin, Barack Obama ja George Bush? Kyseisten vierailijoiden joukosta voisivat löytyä myös hassunhauska Mr Bean, huippujalkapalloilija Lionel Messi tai ruotsalainen futistähti Zlatan Ibrahimovic.

Olisi siinä juhlimista ja paikan päällä olevilla ihmettelemistä. Poliittisia puheita voisivat pitää sekä paikalle kutsutut vieraat että paikalla olevat poliitikot. Pimeän syksyn juhlaa Halloweenia voisi siis juhlistaa kuin etukäteen tulevaa arvokasta Itsenäisyyspäivää ajatellen. Kysymyksessä olisi vain vähän vapaamuotoisempi juhla, mutta kuitenkin kutsuvierailla varustettuna. Tilaisuus voitaisiin järjestää vaikkapa verovaroin “suuren maailman tyyliin.” Kansalaiset kokisivat näin arvostusta myös poliittiselta kentältä sille kuuluvana suomalaisena muistopäivänä pyhäinmiestenpäivänä.

Juhlien huipentuma halloween-juhlaan kuuluvilla herkuilla

Poliittisissa merkeissä vietettävä kiitosjuhla sisältäisi myös herkullisen lounaan, johon kuuluisi sekä perinteiseen suomalaisuuteen että halloween-juhlaan kuuluvia herkkuja. Miltä kuulostaisi karjalanpaisti, karjalanpiirakat, kurpitsakeitto, uuniperunat, erilaiset salaatit ja paahtopaisti, herkullista kalaa sekä jälkiruokia unohtamatta – täydellistä, eikö totta?