Vihreät ajaa ympäristöarvoja

Yksi Suomen puolueista on Vihreä liitto eli lyhyemmin Vihreät, joka on rekisteröity puolueeksi vuonna 1988. Puolueen johtajaksi on valittu vuonna 2019 Maria Ohisalo, joka on nuoresta iästään huolimatta onnistunut tekemään jo aktiivisen poliittisen uran. Ohisalo on myös sosiologian tohtori. Muita Vihreiden jäseniä ovat muun muassa entinen puolueenjohtaja Pekka Haavisto, poliitikko Osmo Soininvaara ja europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Ympäristöarvot ensisijalla

Virheät on toiminut aluksi hyvin pienenä liikkeenä ja sen kannatus on ollut hyvin marginaalista. Puolue ei halunnut määritellä itseään vasemmistolaiseksi tai oikeistolaiseksi. Arvomaailmaltaan vihreät vastaa kuitenkin enemmän vasemmistopuolueita ja moni vihreiden jäsen tunnustautuukin arvomaailmaltaan vasemmistoliberaaliksi, kuitenkin niin että ympäristöarvot ovat ensisijalla. Puolue on myös monikulttuurisuuden ja feminismin kannattaja, vaikka ei sinsänsä pidäkään monikulttuurisuutta ideologiana vaan tapahtuneena tosiasiana.

Vihreiden kannatus on noussut melko tasaisesti koko 90-luvun ajan. Demografisesti ajateltuna tyypillinen Vihreiden kannattaja on kaupungissa asuva, korkeasti koulutettu, nuori nainen. Vihreiden kannattajista yli 2/3-osaa on naisia ja se on myös opiskelijoiden keskuudessa suosittu puolue.

Vihreiden kannatus on noussut erityisesti viime vuosina ilmastonmuutoksen ollessa esillä poliittisissa keskusteluissa. Vihreät haluaa muun muassa tukea uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä kuten tuulivoimaa ja vähentää fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa. Tarkoituksena on lisäksi lisätä julkisen liikenteen osutta ja vähentää yksityisautoilua ja lentomatkustamista.