Upea Turku hurmaa kauneudellaan ja historiallaan

Suomen vanhin kaupunki Turku on täynnä nähtävää ja koettavaa. Jo 1200-luvulla perustetun kaupungin kadut ja kulmat henkivät menneiden vuosisatojen nostalgiaa, ja kätkevät sisäänsä monia salaisuuksia, joista jotkut ehkä edelleen odottavat löytämistään ja paljastumistaan nykypäivän maailmalle. Kaupunkia halkova viehättävä Aurajoki, sen rantoja reunustavat elegantit kahvilat ja kutsuvasti keinuvat ravintolalaivat sekä keskustaa majesteetillisesti vartioiva Tuomiokirkko ovat Turun tunnetuimpia maamerkkejä. Ne antavat sille erittäin omaleimaisen ja viehättävän ilmeen, jota niin suomalaiset kuin ulkomailtakin saapuvat turistit ihastelevat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Joen rantaa ja muita nähtävyyksiä kierrellessä kannattaa varautua mahdollisimman hyvillä ja mukavilla jalkineilla. Sellaiset ovat esimerkiksi laadukkaat Viking kengät, jotka ovat tukevat ja sään kestävät.

Suomalaisten huomion keskiöön Turku nousee erityisesti jouluaattoisin, jolloin sen Vanhalla Suurtorilla sijaitsevan Brinkkalan talon parvekkeella julistetaan Suomeen joulurauha, ja tapahtuma televisioidaan suorana lähetyksenä. Perinne on aloitettu jo 1300-luvulla, ja se osaltaan täydentää erittäin viehättävällä tavalla Turun roolia maamme historiallisena pääkaupunkina ja arvokkaiden perinteiden vaalijana. Mitä kaikkea Turussa siis kannattaa vaikkapa lyhyen parin päivän visiitin aikana tehdä? Paneudutaan seuraavaksi muutamaan kohteeseen hieman tarkemmin.

Turun Linna on muinaismuisto vailla vertaa

Aurajoen suulle 1200-luvulla rakentamaan aloitettu Turun Linna on henkeäsalpaavan upea nähtävyys Suomen, ja jopa koko maailman mittapuulla. Nykyään museokäytössä toimiva rakennus on omaksunut vuosisatojen kuluessa monia eri rooleja, mutta sen alkuperäinen tarkoitus oli toimia Ruotsin kruunun hallintolinnana. Nähtävyytenä ja museona toimimisen ohella Turun linna myös esimerkiksi tarjoaa kirkossaan hienot puitteet vihkimisille ja muille kirkollisille toimituksille, upeat historialliset kokous- ja juhlatilat sekä ravintolapalvelut, ja lisäksi runsaasti erilaisia keskiaikaan liittyviä ja muita historiaa elävöittäviä tilaisuuksia ja tapahtumia. Näin se siis toimii aktiivisena linkkinä menneen ja nykyisyyden välillä, ja on kuin aikakone, jonka välityksellä voimme kokea ja elää edes pieniä välähdyksiä siitä, minkälaista olisi ollut elää satoja vuosia sitten.

Muinainen Turku herää eloon Aboa Vetuksessa

Aivan Tuomiokirkon ja Vanhan suurtorin kainalossa Aurajoen itärannalla sijaitsee matala rakennus, josta ei ulospäin arvaa, mitä kaikkea se pitää sisällään. Aboa Vetuksessa nimittäin pääsee laskeutumaan esiin kaivetun keskiaikaisen Turun kaduille kävelemään. Alun perin vahingossa löydetyt, maa-aineksella peittyneet kadut ja talojen rauniot ovat kauniisti ja varovaisesti kaivettu esiin, ja vierailijat pääsevät näkemään kaupungin kadut ja talojen sijainnit sellaisina, kuin ne satoja vuosia sitten olivat. Seiniä kiertävät, historiaa helppotajuisesti elävöittävät tekstit tempaisevat kävijän mukaansa keskiaikaiseen arkipäivään, ja vitriineissä esillä oleva paikalta löydetty esineistö viimeistelee ja täydentää kokemuksen.

Luostarinmäen käsityöläismuseossa voi tutustua menneen maailman ammatteihin

Lähellä joenrantaa ja Aboa Vetusta sijaitsee myös hurmaava Luostarinmäen käsityöläismuseo. Kyseessä on ainutlaatuisen arvokas ulkoilmamuseo, joka käsittää kokonaisen aidon vanhan puutaloalueen. Se tarjoaa näin nykypäivän ihmisille todella elävän ja käsin kosketeltavan mahdollisuuden tutustua näissä 1700- ja 1800-luvuilla rakennetuissa puutalokortteleissa eläneiden ihmisten elämään ja arkeen, sekä erilaisiin tuon ajan yhteiskunnan tärkeisiin ammatteihin. Aidosti sisustettuihin koteihin ja verstaisiin pääsee astumaan sisälle, ja kesäaikaan niissä työskentelee vanhat työtavat hallitsevia käsityöläisiä, jotka todella herättävät vanhat ammatit ja niiden tekniikat henkiin.