Suomen presidentit

Itsenäisessä Suomessa on ollut yhteensä 12 presidenttiä. Suomessa presidentti toimii valtionpäämiehenä, joka johtaa ulkopolitiikkaa ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Presidentin tehtävänä on myös korkeiden virkamiesten nimittäminen.

K. J. Ståhlberg

Karl Johan Ståhlberg oli Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti ja toimi virassaan vuosina 1919-1925. Hän joutui presidenttinä muun muassa selvittämään Suomen tilannetta sisällissodan jälkeen.

Lauri Kristian Relander

Lauri Relander teki presidenttikautenaan useita ulkomaanmatkoja ja edisti samalla Suomen ulkopolitiikkaa. Hän toimi presidenttinä yhden kauden vuosina 1925-1931.

P. E. Svinhuvud

Pehr Evind Svinhufvud oli ensimmäisiä Kokoomuslaisia ja hän toimi presidenttinä vuosina 1931-1937. Poliittisella urallaan Svinhuvud profiloitui erityisesti suomen kielen puolustajana. Hän solmi presidenttikautenaan Neuvostoliiton kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen ja vakiinnutti Suomen ulkopoliittisen linjan.

Kyösti Kallio

Kyösti Kallio ehti toimia Suomen presidenttinä vain kolme vuotta, sillä hän kuoli ennen virkakautensa päättymistä. Kallio oli Suomen presidentti vuosina 1937-1940. Kalliolla oli tärkeä rooli muun muassa punamultayhteistön rakentamisessa.

RIsto Ryti

Ryti toimi Suomen presidenttinä vuosina 1940-1944. Hän ei ehtinyt toimia puolustuvoimien ylipäällikkönä päivääkään, sillä hän luovutti päällikön tehtävät sodan aikana Mannerheimille.

Carl Gustav Emil Mannerheim

Puolustusvoimien päällikkönä toiminut Mannerheim nimettiin presidentiksi eduskunnan säätämällä poikkeuslailla, mutta hän erosi kesken kauden.

J. K Paasikivi

Juho Kusti Paasikivi oli presidentti vuosein 46-56 välillä. Hän onnistui erityisesti kehittämään Suomen idän suhteita ja ulkopolitiikkaa.

Urho Kekkonen

Urho Kaleva Kekkonen on Suomen pitkäaikaisin presidentti ja hänen jälkeensä perustuslakiin säädettiinkin pykälä presidentin toimivallasta, joka sai kestää enintään 2 kautta. Kekkonen onnistui merkittävästi parantamaan Suomen ja Neuvostoliiton suhteita.

Mauno Koivisto

Koivisto toimi presidenttinä 2 kautta. Hän halusi muun muassa rajoittaa presidentin toimivaltaa ja lisätä pääministerin oikeuksia.

Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari toimi presidenttinä yhden kauden ja hänet tunnetaan erityisesti rauhan prosessien vetäjänä. Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon ensimmäisenä suomalaisena.

Tarja Halonen

Tarja Halonen oli Suomen ensimmäinen naispresidentti ja toimi virassaan 2 kautta. Hän pyrki urallaan edistämään erityisesti sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

Sauli Niinistö

Sauli Niinistö on Suomen tämänhetkinen presidentti. Hän on painottanut syrjäytymisen ehkäisyä ja nuorten hyvinvointia ja pyrkinyt kehittämään suhteita Kiinaan ja muihin kehittyviin talouksiin.